onsdag 10 mars 2010

Jag bakar

MOROTSSEMLOR

1 burk gräddfil
2 dl mjölk
50 gr jäst
10 dl semlemjöl
2½ dl havregryn
3 msk honung
3 tsk salt
2 stora morötter
1 dl matolja


- Rör ner gräddfilen i mjölken och värm den tills den är fingervarm (ca 37 grader)


- Smula ner jästen i mjölken och rör efterhand ner mjölet och havregrynen,
Tillsätt de övriga ingredienserna, matoljan till sist


- Bearbeta till en jämn deg och tillsätt mjöl vid behov. Baka ut till semlor och låt jäsa i ca. 40 minuter. Grädda i 180-200 grader i 10-15 minuter.

Och sen några tips;
Det går lätt att byta ut gräddfil och mjölk mot vatten om man t.ex. är allergisk. Kom bara ihåg att lägga lite mindre vätska då eftersom att gräddfilen är mycket tjockare än vatten.


Du kan även variera med att tillsätta olika nötter/frön. Denna gång tillsatte jag solrosfrön och det blev toppen!


Att toppa semlorna (dekorera) med olika grejjer är även en fantasisak. Idag rev jag lite ost som jag strödde över. Det går även fint att pensla semlorna med vatten och rulla dem i linfrön/vallmofrö eller liknande. Helt enligt egen smak!

Good luck, berätta gärna om resultatet om du bakar dem! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar